mandag den 25. maj 2009

Spørg Olivia: Temadag om Olivias samarbejdspartnere i og udenfor bibliotekerne. del 3

Jeg var inde og høre oplæggende om Videnskab.dk og lektier online. De var begge drevne af meget engagerede mennesker, som var meget åbne for diskussion og forslag. Så det var en formiddag som fløj af sted alt for hurtigt.

Videnskab.dk
Det er en national forskningspotal som formidler forskning og nyheder indfor forskning til de 15-24 årige. Målet er groft sagt, at gøre det populært at vide noget. Den er inspireret af den norske Nysgjerrigper.

Potalen beskæftiger sig med alt forskning, altså ikke kun de naturvidenskabelige fag. Den formidler forskning og nyheder indfor forskning på en spændende og anderledes måde. Der er mange tværvidenskabelige temaer som f. eks. søvn, konspirationsteorier, magi og computerspil.

Der er også en brevkasse, hvor man kan stille spørgsmål. Det er dog ikke alle spørgsmål som besvares. Redaktionen udvælger de bedste dvs. nogle som har interesse for mange. et af de udvalgte var. Hvad er bussemænd lavet af?
Vi diskuterede har om det var noget vi kunne samarbejde om. Kunne videnskab.dk henvise til Olivia? Kunne Olivia skrive til Videnskab.dk hvis der kom mange spørgsmål om det samme emne?

Der er også et link som hedder forskere fortæller og tænk en af mine undervisere fra uni var der! Hun forsker i action og skrækfilm. Hvorfor tænkte jeg ikke på det først??????

Siden har konkurrencer og målet er at formidle så det er sjovt og spændende og vækker nysgerrighed. Aktuelle emner tages op og den forskning der er på området præsenteres på en appetitlig måde.

Jeg vil på det varmeste anbefale alle at kikke på siden. Der er godt guf til opgave spørgsmål, hvor alle bøger er væk. Men det er også en side som man kan bruge for sin fornøjelses skyld. Jeg skal f. eks ind og læse om dinoer. Her står at tyranosraus Rex ikke brølede men pippede og der er en lydfil. Den MÅ jeg bare høre!

Lektier online.
Statsbiblioteket har stået bag lektier online og pilotprojektet har kørt et år.
Det udsprang af projekt 100 nye lektiecafer. Der jo også ligger på mange biblioteker. Det er rettet mod tosprogede som har et behov for hjælp med lektierne.

Man opdagede at mange især drenge i de ældre klasser ikke kom i de fysiske cafeer og så var tanken jo nærlæggende. Lad os lave noget på nettet for denne gruppe.

Lektiehjælperne er frivillige og er rekrutteret af Ungdommens røde kors, Dansk flygtningehjælp og Red barnet præcist som i de fysiske cafeer De er primært studerende.

Det er tanken der skal oprettes elevcentre som præsentere siden og hjælper underne og opmuntre dem til at bruge siden. Derefter kan de bruge den derhjemme. Der blev pippet lidt om tilskud til oprettelse af elevcentre, Måske var det en ide for Korskær parken????????

målgruppen er som udgangspunkt 7-10 klasse og primært de tosprogede men man bliver ikke smit af, hvis man hedder Jensen. Så jeg tænker lidt at ordblinde mm. måske kunne få glæde af siden.

Siden er lavet efter ideen om web. 2,0
Der er dokumentdeling, chatfunktion og webcam. Når man kommer ind vælger man fag og klasse.
Der er et chatvindow hvor man chatter og / eller cammer med hjælper. Der er et whiteborad hvor man kan skrive in real time. Det giver mulighed for at vise ting til hjælperen og redigere dem sammen.
Der bruges også google.doc. Her kan de indlæse hele stile og få hjælp. Hvis de ikke er oprettet som bruger eller har svært ved at bruge google.doc får de også hjælp til det.

Lektiehjælperne sidder i call centre som oprettes rund omkring.

Hvad kræves der for at logge på?
internetadgang (selvfølgelig) For at få det fulde udbytte er det en god ide at installere et medfølgende program. Headset og webcam giver mulighed for mere nært samvær med hjælperen.

Ingen kommentarer: